Кариери в действие: Възможностите, които предоставя химическата индустрия

Инж. Петър Червенлиев, директор на "Винербергер", Кариери в действие, 23.07.20

22:33 | 23 юли 2020
Обновен: 22:42 | 23 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инженер Петър Червенлиев, директор на керамичния завод "Винербергер", завършва Химикотехнологичния и металургичен университет – София. В поредицата “Кариери в действие” той разказва за своя път към успешната кариера.  

За Петър Червенлиев първите кариерни стъпки започват малко преди дипломирането му, след насока на негов преподавател. След това започва работа във “Винербергер”, където прекарва последните си 14 години.  

“В химическата индустрия в България има развитие. Някои от големите предприятия от този бранш са в циментовата, керамичната, порцелановата индустрии, фина и санитарна керамика - това са индустрии, които бележат ръст и развитие в последните години, но страдат от липса на кадри”.  

Червенлиев е на мнение, че има достатъчно места за реализация на младите хора в химическата индустрия и е категоричен, че тя не трябва да се свързва с нещо, замърсяващо околната среда или с място, непригодно за работа. 

“Химическата индустрия, особено в последните години, работи много сериозно в посока на опазване на околната среда. Всъщност бих казал, че без химията няма как да стане опазване на околната среда, макар че схващането е, че всъщност тя повече замърсява. Според мен е точното обратното”.  

По думите му в много сфери е възможно младите хора да се реализират в съвременни специалности като инженерни технологии и екология - специалности, които са бъдещето на нашето общество.  

Вижте повече във видеото. 

Репортер: Хюлия Айваз 

Оператор: Ангел Пешков 

Монтажист: Ивайло Илиев