Германска компания строи завод за автомобилни компоненти край Кюстендил

По план предприятието VolaPlast трябва да заработи през 2021 г.

12:40 | 23 юли 2020
Обновен: 12:45 | 23 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Германска компания строи завод за автомобилни компоненти край Кюстендил

Първият завод за автомобилни компоненти в региона се строи край Кюстендил. Това съобщават от общината, пише Investor.bg.

Инвеститор е германското дружество VolaPlast, за което това е първото предприятие извън Германия.

Компанията е основана през 1961 г. и преработва пластмаса. Тя произвежда пластмасови детайли за автомобилната индустрия – компоненти за системи за почистване на предните стъкла, накрайници за разпръскване, компоненти за горивни помпи, покритие за метални части. Дружеството произвежда и асемблира цялостни системи за оптични влакна, манометрова технология, офис комуникация, медицински технологии.

Предприятието в Кюстендил ще се намира в западните покрайнини на града, непосредствено до Околовръстния път. В близост ще се изгражда и жп магистралата София – граница със Северна Македония, която е част от паневропейския коридор №8, стигащ до адриатическото крайбрежие през Албания.

Парцелът е с площ 17 хил. кв.м, строителството се осъществява от „Бараж Груп“.

Сградата – производствена, складова и административна, трябва да бъде завършена през 2021 година, когато  ще започне и производството.  В завода ще се произвеждат технически пластмасови детайли и ще се монтират автостъклоизмиваща система за различни автомобилни производители в Европа.

Първоначално ще бъдат наети 30 служители, а в бъдеще работната сила ще се увеличи до 100-120 души. Компанията вече набира ръководния персонал и специалистите, а най-късно през есента на тази година ще започне и подбор на работниците.

Това е първата инвестиция от подобен мащаб и в индустрията за производство на автомобилни компоненти в Кюстендил. Цялата област изостава по развитие от останалата част на страната, с намаляване на трудоспособното население, по-ниско заплащане, слабо усвояване на европейски средства и инвестиции, слаби резултати от образованието, според последния доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) „Регионални профили“.

Максимална оценка икономистите дават за режима на местни данъци и такси, който според тях е най-благоприятният в страната, с най-ниски данъци и такси през 2017 г.

Още подобни новини четете в Investor.bg.