Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса

Извънредната епидемична обстановка в България се удължава до края на юли

13:27 | 6 юли 2020
Обновен: 13:45 | 6 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Кирил Ананиев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Кирил Ананиев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Извънредната епидемична обстановка в България се удължава до края на юли, засилва се масовият контрол по спазване на мерките и български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това стана ясно от брифинг в Министерство на здравеопазването.

„Взехме решение да удължим извънредната епидемиологична обстановка в страната до края на юли“, заяви здравният министър Кирил Ананиев. По думите му това се налага, за да може при необходимост да се издават заповеди, свързани с опазване здравето на българските граждани.

Здравният министър каза още, че е взето решение за засилване на масовия контрол по спазване на противоепидемиологичните мерки.

Ананиев препоръча да се намалят масовите мероприятия.

„Ще издам заповед днес или утре, която ще определи страните, чиито граждани ще могат да влизат в България, както и тези, които ще могат да влизат в страната, но при поставяне под 14-дневна карантина“, каза още здравния министър.

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, стана ясно още от брифинга.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов каза, че се правят клинични изпитания с лекарството Ивермектин, като повече информация се очаква в края на юни.

Възложителят и производителят на Ивермектина са български компании, като в проучванията са включени 30 пациенти.