Фандъкова: 24 млн. лева са пропуснатите приходи за градския транспорт заради коронавируса

Столичният кмет заяви, че вероятно ще се наложи още една актуализация на бюджета

11:00 | 28 юни 2020
Обновен: 11:09 | 28 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС
Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред БНР, че е твърде вероятно да се наложи още една актуализация на бюджета на столицата. По думите ѝ това решение ще бъде направено през юли след подробен анализ, като основната цел е да се подкрепи градския транспорт. Тя обяви, че пропуснатите приходи към момента за градския транспорт са 24 млн. лева.

Фандъкова коментира, че с екипа ѝ винаги се стремят да ограничават възможно най-много разходите в сфери, в които могат да се позволят подобни стъпки. Тя отбеляза, че градският транспорт не е бил спрян по време на извърнедното положение, за да може да се придвижват по-лесно служителите на първа линия.

Столичният кмет обясни, че през последните дни приходите от местни данъци и такси към общината се увеличават с по 4-5 млн. лева дневно. "За петък постигнахме своеобразен положителен рекорд – в бюджета на общината влязоха почти 11 млн. лева", уточни тя. Но според нея все пак ще се наложи още една актуализация на бюджета, за да се подкрепи секторът на градския транспорт, тъй като е един от най-засегнатите в общинската дейност заради влиянието на коронавируса.

Очакванията са за спад на приходите в градския транспорт от около 2-3 млн. лева на месец през следващите няколко месеца от 2020 г. Пропуснатите приходи на „Метрополитен“ са 7 млн. лева, тъй като пътнико-потокът в метрото по време на извънредната ситуация е намалял с около 85%, стана ясно още от думите на Фандъкова