Маските на закрито пак стават задължителни, глобяват ГЕРБ и БСП с по 3 хил. лв.

Всички мероприятия на закрито ще бъдат организирани при капацитет от 50%

12:26 | 22 юни 2020
Обновен: 12:50 | 22 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Маските на закрито от утре стават отново задължителни. Това стана ясно от брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, представители на оперативния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Всички мероприятия на закрито ще бъдат организирани при капацитет от 50%, като това важи за нощни заведения, театри, кина и др.

На закрити обществена места трябва да се спазва дистанция от 1.5 метра и да се носят задължителни маски.

„Засилва се масовият контрол върху мерките за задължително носене на маски в аптеки, болници и градския транспорт“, заяви още Ананиев. По думите на здравния министър до края на седмицата ще се обсъжда и реши дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка.

Новите по-строги мерки влизат в сила от 00:00 часа тази нощ.

„ГЕРБ, БСП и Националният стадион ще бъдат глобени с по 3 хил. лв. за неспазване на противоепидемичните мерки“, обяви доц. Ангел Кунчев от оперативния щаб. Той за пореден път подчерта, че всяко събиране на много хора на едно място без дистанция от 1.5 метра носи риск. Кунчев обърна внимание, че целта на всичко, което се прави, е да се държи под контрол инфекцията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че се удвояват екипите, които ще извършват проверки в градския транспорт и на други места за спазване на задължителните мерки.

"При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50% ,т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина", обясни още Ананиев.