Борисов: Не трябват по-строги мерки срещу Covid-19, а повече дисциплина

Увеличението на новозаразените не е повод за паника, заяви премиерът

13:18 | 19 юни 2020
Обновен: 14:16 | 19 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: МС
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: МС

Коронавирусът продължава да тормози Европа. Никога не сме казвали, че пандемията си е отишла. Това заяви премиерът Бойко Борисов в рамките на брифинг в Министерски съвет. По неговите думи увеличеният брой на заразените у нас не е повод за паника, тъй като броят на излекуваните е многократно по-голям. 

Премиерът каза, че страната ни разполага с необходимите медикаменти и персонал.

"Не бих призовал към по-строги мерки - напротив - необходими са по-дисциплинирани мерки", заяви премиерът, като отново отбеляза, че най-важни остават дисциплината, спазването на дистанция и дезинфекцията.

"Ако почнем да затягаме мерките сега, това ще донесе много повече паника, много повече риск за стопанския ни живот", посочи още Борисов. 

По думите на експерти вирусът вече се омаломощава. 

"В началото вирусът беше изключително агресивен, с висока вирулентност. В момента тя е намаляла, т.е. тежестта на заболяванията, които предизвиква, имат по-малка сила", посочи ръководителят на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов. 

Според здравния министър Кирил Ананиев може след известен период от време - няколко дни или седмица, броят на новозаразените отново да се върне към доста по-ниски равнища, имайки се предвид, че разпространението му в момента е клъстерно. 

Той посочи, че държавата продължава да плаща допълнителните възнаграждения от 1000 лв. на медиците на първа линия за борба с COVID-19.

По-рано днес започна участието на министър-председателят Бойко Борисов в заседанието на Европейския съвет, което се провежда чрез видеоконферентна връзка. Основна тема на срещата на европейските лидери е обсъждането на Плана за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. (МФР) и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

„Страната ни подкрепя Плана за възстановяване, тъй като предложеният подход  е амбициозен, с изключителен и временен характер. С него Европейската комисията успява по новаторски начин да съчетае мерките в отговор на кризата и предимствата на заемния капитал с възможностите на бюджета на ЕС. Предложен е балансиран компромис между грантове и заеми“, посочи Борисов.

Относно следващата многогодишна финансова рамка българският премиер изрази оптимизъм, че скоро европейките лидери ще стигнат до намирането на компромис.

„Вярвам, че в още следващия месец ще успеем да постигнем съгласие по балансирано споразумение, което да осигурява финансирането на всички политики, приоритети, инструменти и мерки, включително и за справяне с това най-ново предизвикателство пред ЕС – коронавируса", отбеляза той.