Предприемачите на бъдещето: Добрата идея трябва да стане печеливша идея

За успешната реализация на проектите най-важен е екипът

18:13 | 18 юни 2020
Обновен: 18:16 | 18 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Бизнесът остава в очакване на добрите идеи, които да финансира. Около това мнение се обединиха участниците във втория панел на дискусията „Предприемачи на бъдещето“, организирана от Investor Media Group.

При осигуряване на първоначален и допълнителен капитал най-важен е екипът, който да доведе до успешен край реализацията на проектите, съветва Милен Иванов, създател на CEO club Bulgaria, CEO angels club, представител, Founders Institute за България.

Според него цената на идеята е близко до нула без реализация. „Екипът е всичко, който оценява компания без реализация, но вижда нахъсани хора. Ние сме по-малко инвестиционни банкери, повече стимулираме собствениците на идеи –това е основният актив, който оценяваме“, каза той.

Инвестиция за „умните" пари

Милен Иванов подчерта, че бизнес ангелите преценяват предприемачите, за да вложат „умните си пари“. „Търси се кооинвеститор, затова събираме хора с различна експертиза и опит за сделки, за да се постигне комфорт и диверсификация на портфолиото с 15-16-17 компании“, посочи той и коментира, че в България изборът може да падне и върху някоя компания само защото някоя от тях ти харесва.

„През следващите пет години ще инвестираме в бизнеси, не в проекти и идеи, които променят света. Трябва да виждаме валидация от пазара и продажби", прогнозира Милен Иванов. Той подчерта, основният формат за комуникация е онлайн - предимство, което се е оценило по време на пандемията, и съобщи, че компанията е направила клон в Лондон в началото на кризата, а в Амстердам по време на пандемията.

„Инвестиционните намерения по време на криза са в графата „Дай да видим какво ще стане“, коментира по време на дискусията Иванов и потвърди, че сега е най-доброто време за инвестиции, защото е паднала цената на активите. 

Съветът му е предприемачите да се ориентират отрано и да не останат на ниво „флиртуване с идеите“, а да възползват, че нови три или четири ангелски групи ще стартират в България.

Да структурираш модела си

Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk, е категоричен, че предприемачите трябва да проявяват инициатива и да не търсят финансиране в последния момент – три-четири месеца преди стартирането на реализация на идеите си, а да се пробват различни възможности.

„Повече да разговарят, да проведат 30-40 разговора, за да се ориентират и да разберат има ли смисъл тяхната стратегия“, отбеляза той.

Христо Борисов разказа за пътят на неговата компания, която успява да реализира идеята си с финансиране от 7,2  млн. лева от бизнес ангели и фондове за рисков капитал. „Стартирахме с бизнес ангели и с тях идва голяма мрежа от контакти и когато се стигне до фондовете вече има привличане на капитал“, каза той и информира, че в България вече има над 40 фонда с рисков капитал.

Той съветва в началото при започване на бизнеса фирмите да планират с 20-30% по-малко приходи, за да са подготвени и за неблагоприятни критични ситуации, като заяви, че слабост на много компании е, че не успяват да структурират риск модела си.

Как се защитават идеи

Въпросът не е само да имаш идея, важното е да я реализираш, да стане печеливша, съветват експертите.

Милен Иванов е убеден, че най-важното е предприемачите да споделят идеите си, за да преценят заедно трудностите и възможностите с финансиращите институции.

Още по темата четете в investor.bg

Интервюто с Маги Назер ще бъде излъчено в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.