Кабинетът даде зелена светлина за присъединяването на България към банковия съюз

Страната ни ще участва с всички ангажименти и права, произтичащи от това членство

21:16 | 17 юни 2020
Обновен: 21:45 | 17 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Кабинетът одобри действията, които България ще предприеме във връзка с подготовката за присъединяване към Единния механизъм за преструктуриране. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Страната ни ще участва с всички ангажименти и права, произтичащи от това членство, включително във връзка с финансирането на достъпа до фонда. Присъединяването е в следствие на заявените намерения за участие в Единния надзорен механизъм чрез установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) и за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II).

След решението на кабинета министърът на финансите вече е упълномощен да потвърди сумата за прехвърляне от националния Фонд за преструктуриране на банки към Единния фонд за преструктуриране за периода от 2016 г. до датата на влизане в сила на Решението на ЕЦБ за установяване на тясно сътрудничество. Страната ни вече категорично потвърди, че пътят към влизането в ERM II и оттам в еврозоната ще мине и през членство в банковия съюз. 

Средствата, набрани в националния Фонд за преструктуриране на банки съгласно Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници в периода от 2016 г. до сега надвишават неколкократно сумата, която по прогнозни изчисления следва да бъде прехвърлена към Единния фонд за преструктуриране, посочват от Министерски съвет.

Справка на Investor.bg показа, че към момента там има 701,93 млн. лв., съхранявани като депозити в БНБ. Изобщо не е ясно обаче каква част от тази сума ще бъде преведена към Единния фонд за преструктуриране. Нито една институция – Министерски съвет, Министерството на финансите и Фондът за гарантиране на влоговете в банките, част от който е Фондът за преструктуриране, не можаха да отговорят на въпроса каква точно ще е сумата, която страната ни трябва да плати с мотив, че крайното число ще е ясно едва с финализирането на преговорите. Конкретния механизъм, по който вноската се изчислява, също е неизвестен за широката публика.

Не е ясно и каква е общата сума на вноската на банковата система към Фонда за преструктуриране на банки за тази година. Информация има само за 2016 г., когато тя е била в размер на 95,6 млн лв., 2017 г., когато е била 111,2 млн. лв., и 2018 г. - в размер на 121,9 млн. лв.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.