Разработчик на молекули срещу коронавируса – лектор на „Предприемачи на бъдещето"

Компанията на Димитър Димитров в момента работи върху откриването на лекарствена молекула срещу коронавируса

12:28 | 11 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова

Коронавирусът промени почти всеки един аспект от живота ни – от социалните норми, с които бяхме свикнали, до бизнес процесите в цял свят. На всяка една криза, обаче, можем да погледнем и като нова бизнес възможност. Кои са секторите с най-голям потенциал за инвестиция и развитие на бизнес в момента – по този и още въпроси ще говорят участниците в петата конференция на Investor.bg „Предприемачи на бъдещето“. Тя ще се проведе онлайн на 18 юни, от 12 часа, и ще се излъчва на живо на Investor.bg. И тази година в нея участват едни от най-иновативните и успешни предприемачи, които ще споделят опита си от първо лице. Управляващият директор и съосновател на българския стартъп Micar 21 Димитър Димитров е един от тях.

Димитър е сериен предприемач в областта на оптимизацията на бизнес процеси и иновации. Той е астроном по образование, но вместо към звездите, професионалният му път продължава в сферата на IT индустрията. Има зад гърба си натрупан над 20-годишен опит. Силното желание за развитие в областта на иновациите и създаването на бизнес, който да бъде полезен в и извън границите на България, го срещат с Филип Фратев, който дълги години трупа знания и се специализира в разработването на лекарствени молекули в чужбина. 

Двамата решават да обединят прилагането на най-новите възможности от IT индустрията с научно-изследователската дейност. Преди 3 години поставят основите на Micar 21 - биотехнологична компания, която се занимава с разработването на лекарствени молекули за различни заболявания, като от около 4 месеца работят и върху търсене на молекула за коронавируса. Двамата разработват своето фирмено портфолио, в което са включени молекули, свързани с редица ключови болести.

Биотехнологичната компания е включена в топ 250 в света при изследване на Roots Analysis за основните играчи в откриването на нови лекарствени молекули в световен мащаб за периода 2018–2030 г. Micar 21 се нарежда и в топ 130 на компаниите в света, специализирани в областта на изкуствения интелект и откриването на нови лекарствени молекули.

По време на петото издание на „Предприемачи на бъдещето“, Димитър Димитров ще разкаже за идеята, стъпките и реализацията на своето успешно бизнес начинание и ще сподели своите наблюдения за потенциала и развитието в сферата на иновациите и технологиите и новите възможности, които коронакризата разкри пред предприемачите. Конференцията може да проследите на живо като се регистрирате безплатно на www.events.investor.bg. Тя се организира с генералната подкрепа на Пощенска банка, както и с подкрепата на Индустриален Холдинг България. Институционални партньори на събитието са ABLE, „Тук-Там“, а медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg и Smartmoney.bg.