Б. Борисов: Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 юни*

Дисциплина, дистанция и дезинфекция са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент, посочи премиерът

10:44 | 10 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Бойко Борисов, министър-председател на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойко Борисов, министър-председател на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По предложение на премиера Бойко Борисов заедно с Националния оперативен щаб Министерският съвет прие Решение за удължаване на срока на обявената с Решение № 325 от 14 май 2020 г. извънредна епидемична обстановка в България до 30 юни 2020 г.

Ръстът в броя на заболелите от коронавирус се дължи на клъстерите в Доспат, Сърница, Ясеновец, стана ясно от думите на премиера. "Овладяваме ги бързо, без да затваряме съответните места и производства, както и без да създаваме паника. Дисциплина, дистанция, дезинфекция са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент", посочи Борисов.

По думите му в много от държавите нараства броят на заболелите. Радостният факт според министър-председателя е, че броят на излекуваните се увеличава.

Борисов изтъкна, че най-важният критерий, който следи да се спазва, е болниците да могат да поемат необходимия брой хора за лечение.

Междувременно премиерът обяви, че от 15 юни отварят театрите и кината при 50% заетост или през седалка, а за градския транспорт подчерта, че маските остават.

Информацията е актуализирана към 11 ч.