Мярката 60/40 може да се удължи до края на 2020 г.

От 1 юли по нея ще могат да кандидатстват повече сектори

12:00 | 8 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News

Мярката 60/40 ще бъде удължена до септември и с готовност дори до края на годината, за да може всеки бизнес в затруднение да се рестартира с помощта на държавата. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на Министерския съвет днес, цитиран от Investor.bg.

Към петък има подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители. За момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души, информира социалният министър Деница Сачева. 

Тя обясни, че от 1 юли мярката ще бъде променена и ще позволи по нея да кандидатстват повече сектори.

„За автобусния транспорт мярката ще достигне съотношение 80/20”, каза още Сачева.

Планира се удължаване на мярката 60/40 до края на година. В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат, каза вчера Деница Сачева.

Тя обяви и инициирането на нова мярка за намаляване на безработицата. Със 160 млн. лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките развитие” ще се осигури работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите. 

Целта на тази мярка ще е намаляване броя на хората, останали без работа по време на пандемията.

Около 90 хил. души са новите безработни за пандемията, сочат изчисленията на социалното министерство.

Мярката не може да се оценява през парите, а през броя на работните мяста, посочи тази сутрин по bTV министърът на труда. Секторите, които най-много са се възползвали от мярката досега, са различни компании от преработващата промишленост, хотелиерство, ресторантьорството и др.