Деница Сачева: Планира се удължаване на мярката 60/40 с още поне три месеца

Социалният министър не очаква трусове във връзка с безработицата

13:00 | 7 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Планира се удължаване на мярката "60/40" с още три месеца с опция до края на година. В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат. Това коментира пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Готови сме и да предложим по-силен секторен акцент за секторите със сериозни икономически последици… Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов“, обяви още социалният министър.

По думите ѝ през последните повече от две седмици тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят работа е устойчива, а в последните десет дни са се върнали нивата на регистрация на безработни ежедневно отпреди извънредното положение.

„В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината“.

„По оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ предвиждаме 160 млн. лева да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и да могат те да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея“, разкри още Сачева.