Няма да има карантина за част от пристигналите в България от ЕС, Сърбия и Северна Македония

Отнася се за гражданите, при които причината за карантината не е контакт с лице, болно от COVID-19

18:38 | 1 юни 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на България от 20 май до 31 май включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония.

Това се отнася за гражданите, при които причината за поставяне под карантина не е осъществен контакт с лице, болно от COVID-19, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Под карантина остават всички лица, които в периода от 20 май до 31 май са влезли на територията на страната от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия.

Всички лица, които влизат в България от тези държави, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия и Република Северна Македония, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.