Каква е реалността след COVID-19?

Коментар на Любен Дилов-син, проф. Иво Петров и Георги Стоев в специалното студио на Bulgaria ON AIR

23:19 | 31 май 2020
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

"Статистиката е способ на журналистите, защото им дава фактология. Иначе всичко друго е интерпретация. Това, което остава да помни човечеството, не е статистиката, а е метафорите. Ковид-19 е болест на цивилизования свят, изобщо не засяга цялото човечество. Огромни области на Земята има, в които хората разбраха косвено за какво става дума. Но както казват китайците - всяка криза е възможност. Ако теглим чертата в момента, добрите неща за Ковид-19 са много повече от лошите", каза журналистът и писател Любен Дилов-син в специалното студио на Bulgaria ON AIR "COVID - реалност" с водещ Златимир Йочев.

Кардиологът проф. Иво Петров посочи, че това време ни е дало много реалности.

"Този период ни накара да си дадем още повече сметка, че наистина има различни светове - този свят, който умира от глад. Това до голяма степен е заради нас. Всъщност ние умираме повече от Ковид-19, отколкото те", допълни той.

Икономистът Георги Стоев пък коментира, че доста голяма част от традиционния бизнес, не дигиталният сектор, отлагаха дигитализацията и своята крачка с технологиите.

"Малко я бяха позабавили, защото това не бяха задължителни неща. Сега тези процеси се засилиха и това е за добро, защото всички започнахме да сключваме сделки онлайн, защото почнахме да си говорим онлайн", каза той в специалното студио на Bulgaria ON AIR "COVID - реалност".

Според Любен Дилов-син хубавото в тази ситуация е, че хората са видели себе си и близките си с друго око.

"Най-важното нещо, което се получи, е новата дефиниция за свобода, която винаги е съществувала теоретично. Хората нямаха време да я почувстват на гърба си, че е така - "Човек е толкова свободен, без колкото повече неща може". Оказа се, че хората могат да живеят без много неща, за които им се е струвало просто немислимо", категоричен е журналистът.

Проф. Петров допълни, че сме научили много уроци, които ще останат.

"От здравна гледна точка - това са най-болезнените уроци, които ние разбрахме. Надявам се сега, че електронната здравна система ще стане факт, както е факт в много страни. Ковид ни раздалечи като дистанция, но ни сближи до голяма степен един друг. Доведе до някои много по-добри практики за медицинското консултиране", посочи той в специалното студио на Bulgaria ON AIR "COVID - реалност".

Стоев добави, че има компании и бизнеси, които са спечелили от тази ситуация.

Целият разговор гледайте тук