Томислав Дончев: Ще имаме нови бизнес реалности в следствие на кризата

Според вицепремиера ако вирусът се появи отново днес, сме много по готови да се справим с него

13:54 | 30 май 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ще имаме нови бизнес реалности, в следствие на кризата, например пътуванията до Брюксел ще бъдат редуцирани в пъти, защото всички разбраха, че това може да се прави и дистанционно, а същото важи и заседанията на Министерски съвет. Това каза вицепроемиерът Томислав Дончев по Дарик радио. 

По неговите думи ако вирусът се появи отново днес, сме много по готови да се справим с него. 

"Затварянето бе необходимо, за да се спре развитието на заразата, подчерта Дончев и допълни, че ако отново има подобен натиск ще се взимат необходимите мерки - социална дистанция, хигиена...", обясни вицепремиерът. Според него би било редно да има брифинг за коронавируса един път в седмицата, за да могат журналистите да зададат и въпроси, ако такива са възникнали. 

"Много хора разбраха едва сега, че има РЗИ и други държавни органи", допълни Дончев.

По отношение на уроците от пандемията вицепремиерът коментира, че трябва да имаме повече лаборатории и информационна система, трябва да развием научен потенциал и капацитет, за да произвеждаме тестове. 

По темата за Държавната петролна компания, той посочи, че не е най-важното е, дали ще има бензиностанции, а същността е, че ще има повече конкуренция, което е важно за пазара.

"Имаме промяна и в потребителските навици, като вече има голяма склонност да се ползват електронни услуги:, каза още Дончев.