Семинари и изложения у нас вече могат да се провеждат при заетост от 30%

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на бранша

11:28 | 30 май 2020
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и изложения е позволено от днес, става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Това ще може да се случва при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на Българското конгресно бюро, съобщиха от Министерски съвет. В срещата участваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

 По време на разговора от Българското конгресно бюро запознаха премиера и здравния министър с проблемите на сектора, който е напълно блокиран и на практика не функционира от самото начало на пандемията с коронавируса.

„Пред последната седмица нивото на заболеваемост непрекъснато намалява. От данните, с които разполагат здравните власти, може да предприемем поредната стъпка за разхлабване на мерките и да се разрешат пореден тип мероприятия“, коментира премиерът Борисов.

От 1 юни вече ще са разрешени и посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници. От същата дата се позволяват и посещенията на детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ, барове, с изключение на дискотеки, пиано-бар и нощен бар. 

При всички открити пространства капацитетът на публиката трябва да бъде до 50%, а на закритите сцени – до 30%.

Също считано от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.