България може да получи от Европа една от най-големите суми спрямо БВП

Подкрепата за България би била 19,3% от БВП

15:53 | 28 май 2020
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

България ще получи една от най-големите суми спрямо брутния си вътрешен продукт - 15 млрд. евро. От тях 3,3 милиарда евро ще изплащаме за много дълъг период от време, може би около 30 години. Това коментира евродепутатът Емил Радев, след като вчера Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро. 

Това, което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в сряда в Европейския парламент, досега не се е случвало в историята на Европейския съюз. За първи път съюзът възнамерява да поеме огромен дълг, за да се справи с икономическите последици от коронавируса. 

Европейски облигации на обща стойност 750 млрд. евро ще бъдат емитирани за финансирането на програмата за възстановяване от коронавирусната криза  - Next Generation EU в рамките на бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.). Той ще предоставя помощ на държавите членки – безвъзмездно и като кредит, по три стълба.

„България и Хърватия са на челно място по подкрепа”, заяви по Нова телевизия Радев.

По думите му подкрепата за България би била 19,3% от БВП.

Още по темата четете на Investor.bg.