Онлайн търговията с храни се регламентира за първи път

Новият Закон за храните бе приет окончателно

17:34 | 27 май 2020
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните без дебати. Проектът е одобрен на първо четене в края на октомври 2017 г., пише Investor.bg.

Със закона се определят общите изисквания към безопасността на храните, към бизнес операторите от хранителния сектор и към обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни. Повишава се и размерът на санкциите, налагани за нарушение на закона. По думите на земеделския министър Десислава Танева завишението на санкциите е на практика двойно.

С новия Закон за храните за първи път се регламентира онлайн търговията с храни. Това коментира министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг в парламента.

„Отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна остава за оператора. Компетентният орган за контрол е Българската агенция по безопасност на храните. Регламентирането на онлайн търговията ще даде възможност да надградим публичността, ползите за потребителя с изграждането на онлайн платформа, която ще улесни потребителя в намирането на своите доставчици на храни. Надявам се да имаме времето да работим по този процес“, коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Според нея цялото законодателство трябва да доведе до изсветляване на бизнеса.