BG Fish: Спадна продажбата на риба и секторът все още е в затруднение

Д-р Йордан Господинов, изп. директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish, В развитие, 22.05.20

14:19 | 22 май 2020

Рибният сектор, като всички останали сектори, беше стресиран заради ситуацията около Covid-19. Част от производството спря напълно, а друга беше ограничена. Спадна продажбата на риба и секторът все още е в затруднение. Това каза д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море и изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

“Това, което се задаваше от ЦИЕ, се усещаше по външните договори и износа. После ситуацията стана подобна в България. С обявяването на извънредното положение в България търговските обектите, които търгуваха с нашите продукти, спряха да ги поръчват и купуват”.  

Той обясни, че коронавирусът и заповедите на здравното министерство са създадали известно объркване.  

“Наложи се за няколко дни да спрем предприятията, а голяма част от корабите бяха вързани на брега, защото няма защо да ловят риба, която няма къде да продават. Складовете се понапълниха с риба. За свежата риба преустановихме дейността” 

Господинов добави, че някои големи ферми за миди в интервал от 30-40 дни са имали нулеви продажби. Наложило се е също някои предприятия, които са изцяло експортно ориентирани, да освободят хората си. 

“Положителното е, че голяма част от предприятията запазиха работниците, посвиха малко персонала, но запазиха по-голяма част. Има е такива, които по време на криза назначаваха хора, защото коронавирусът се оказа добър за някои”.  

Господинов обясни, че са се отворили някои нови ниши за продажба, особено на трайни консерви.  

“Може би защото хората бяха стресирани, че влизаме във военно положение или критична ситуация, при която трябва да се запасяват с храна”, допълни той.  

Каква подкрепа ще получи браншът от държавата? Какви са проблемите около улова на бяла мида у нас?  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.