Адрес: Понижението в цените на жилищата ще бъде факт

Цените на някои имоти под наем пада с около 10% заради растящия брой освободени жилища

15:01 | 20 май 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Прогнозите за спад на цените на жилищата в София се движат в много големи амплитуди. Това се дължи на факта, че поведението на участниците се напасва бавно във времето, наблюдава се изчакване и „опипване на почвата”. Но понижението в цените ще бъде факт – за периода на извънредно положение отливът на купувачите е с 50%. Това посочва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти в анализ на агенцията за имотния пазар в столицата за периода между 13 март и 13 май. 

Средната продажна цена на жилищата в София за периода на извънредното положение е 90 000 евро, сочи статистиката на Адрес.

По данни на компанията, 10% е отстъпката, която най-често е била договаряна при реализацията на сделките.

„Основен катализатор на това са купувачите, които в момента са по-адаптивни от продавачите. Те проактивно търсят начин да сключат сделка, докато немалък дял от продавачите оттеглят офертите си в очакване старите ценови нива да се завърнат. Това обаче най-вероятно няма да се случи”, посочва Тенекеджиева.

Според нея, предстои период на плавно възстановяване на активността. Сделки в краткосрочен план ще има, като те ще се сключват главно между инициативните купувачи и по-гъвкавите продавачи.

Банките също са фактор на пазара, който допълнително ще подпомогне адаптацията на участниците.

„Макар и по-консервативни, банките продължават да кредитират покупката на жилище. Може да се каже, че отпускането на заеми за бизнес имоти се затрудни, но хората, които искат да се сдобият с жилищен имот, могат да разчитат на финансовите институции. При отпускането на кредит значение имат основно секторът, в който работи купувачът, както и качеството на имота”, обяснява Тенекеджиева.

В брой са платени 34% от сделките за периода, а с кредит между 80% и 100% от стойността на имота - 11%. 20% от клиентите на Адрес са използвали банково финансиране за между 50% и 80% от сумата.

Предпочитаните локации остават без съществени промени. Клиентите се интересуват от старата част на София, центъра, южните райони, Младост, Овча купел.

Въпреки промените двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани от купувачите – те представляват съответно 30% и 25% от всички покупки. Едностайните жилища заемат дял от 10%, а многостайните – 8.5%.

Сериозен интерес през периода са представлявали гаражите. Сделките за тях формират 15% от всички покупко-продажби между 13 март и 13 май.

От компанията посочват, че извънредното положение дава своето отражение и на пазара на наеми. В резултат от освобождаването на жилища от студенти, хора, завърнали се по родните си места и имоти, отдавани чрез Airbnb, броят на наемодателите расте. Ведно с отлива на наематели, това провокира спад на офертните цени с около 10%, но само за малка част от обявите.