Таня Кръстева: Тази криза е предизвикателство към способността за бързо вземане на нестандартни решения

Интервю на главния редактор Bloomberg TV Bulgaria и водещ на „Бизнес среща“ в списание „Мениджър“

15:46 | 7 май 2020
Таня Кръстева, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Таня Кръстева, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Публикуваме интервюто на главния редактор на Bloomberg TV Bulgaria Таня Кръстева в последния брой на списание "Мениджър".

Bloomberg TV Bulgaria е единствената бизнес телевизия у нас. Каква е ролята на бизнес журналистиката в условията на COVID-19?

За мен ролята на бизнес журналистиката, в и извън условията на COVID-19, e изключително голяма. Причината е, че информираният човек, особено в икономическата и финансова сфера, може да взима информирани решения, които могат да подобрят значително начина му на живот.

За нас е голяма отговорност в тези изключително стресови условия, да намерим хората с ключова експертиза, които да дадат полезна информация, да направят коректен анализ и стойностен коментар. Мисля, че това е най-ценното в Bloomberg TV Bulgaria – ние разбираме темите и процесите в икономиката и финансите и знаем кои са експертите, които ще направят задълбочен анализ, защото сме общували с тях и преди тази криза. Същевременно ние знаем от какво се нуждае бизнесът, защото сме близо до него през всичките 4 години и половина, през които сме на българския пазар.

В момента в нашия ефир и сайт чрез специалната рубрика „Бизнесът vs COVID-19” се опитваме да му бъдем в подкрепа, да дадем гласност на различни предложения за запазване здравето на икономиката ни. Сегашната криза с COVID-19 е наистина безпрецедентна, защото засяга здравето ни във всички аспекти на нашия живот – физическия, социалния, психологическия, икономическия и финансовия.

Вие имате богат журналистически опит и сериозен поглед над бизнес средата в България. Как се справя бизнесът с тази ситуация?

По различен начин. Част от компаниите се справят, намирайки нови възможности и ниши, други – трансформират изцяло начина, по който работят, трети, за съжаление, остават напълно блокирани. Радва ме това, че виждам солидарност и желание за взаимопомощ. Всички станахме свидетели колко много компании предложиха продуктите си за безплатно ползване, други предложиха услугите си безвъзмездно на правителството. Не мисля, че тези решения са взети лесно, защото едва ли техните приходи са останали незасегнати. Това, което знаем със сигурност е, че бизнесът се намира в извънредна ситуация и ще има нужда от помощ, за да се справи. Ако социалната изолация и ограниченията в придвижването се предприемат с цел обиране на пиковете в здравната система, то следва да се предприемат мерки спрямо компаниите, които да предпазят социално-осигурителната система от пикове.

Виждаме, че мерки в подкрепа на икономиката се предприемат почти навсякъде по света. За мен тревожно е, че болкоуспокояващите, които се прилагат на икономиките в момента, могат да имат неблагоприятни странични ефекти. Но както казва колегата ми Делян Петришки, проява на лош вкус е да говорим за това в момента, тъй като ако се сбъднат мрачните прогнози ни очаква икономическа криза, пред която тази през 2008 г. ще ни се стори незначителна.

Ще оцелеят ли малкият и средният бизнес?

Част от него със сигурност ще оцелее, след кризата ще се появи нов. Пазарът не търпи вакуум. Основните въпроси са колко време ще отнеме възстановяването, какви ще са щетите в здравната, социалната, осигурителната и образователната системи.

Какво разкри епидемията от COVID-19 за бизнеса?

Бизнесът в България е много разнороден, реакциите на мениджърите също. Нека не забравяме, че бизнесът както го наричаме, се състои от хора. Извънредното положение предизвика до крайна степен хората на ръководни позиции да проявят своето лидерство, гъвкавост и способност да взимат бързо нестандартни решения. Много често съм задавала въпроса на предприемачите и мениджърите в студиото на предаването, което водя - Бизнес среща, как успяват да работят в такъв динамичен свят. Сега виждаме колко динамична може да бъде бизнес реалността.

Очаквате ли промени в бизнес средата след края на кризата по отношение на методи на работа?

Всички го очакваме. Може би има и причина за това. Бизнес средата, както и методите на работа постоянно се променят – може би, тази криза просто ускорява този процес и катализира създаването и възприемането на иновации, които са били под похлупака на икономическия растеж..

Доста хора припомнят, че на китайски думата „криза”, се пише с два йероглифа, първият от които означава. „опасност”, но вторият е „шанс”.  Може ли кризата да се окаже възможност за бизнеса?

Този въпрос беше доста актуален по време на голямата финансова криза през 2008 г. Според мен всяка криза е възможност за едни и болезнено преживяване за други. И сега няма да бъде по-различно. Въпросът е каква ще е новата реалност, сътворена изпод руините на кризата.

ВИЗИТКА:

Таня Кръстева е дългогодишен финансов журналист с интерес към капиталовите пазари. Започва кариера си през 2002 г. като репортер и редактор във в. Банкеръ, където прави редица разследвания за публични компании и дружества в несъстоятелност. От началото на 2009 г. води икономическите новини на БНТ, след което се присъединява към екипа на Bulgaria ON AIR (икономическа телевизия до 2015 г).

Таня Кръстева е автор на книгата „Българският борсов свят: От първо лице”. Има магистратура по финанси в УНСС. Специализирала е журналистика в СУ „Климент Охридски” и публична реч в НБУ. Преминала е през обучение за финансови журналисти в Thompson Reuters Foundation. В Bloomberg TV Bulgaria Таня Кръстева е автор и водещ на „Бизнес среща“, което се излъчва от вторник до петък, от 20 часа, както и главен редактор на единствената бизнес телевизия в България.