България насочва 100 хил. евро за създаване на ваксина срещу Covid-19

Страната ни се включва в глобалните усилия за преодоляване на коронавирусната пандемия

19:58 | 4 май 2020
Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет
Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

България се включва със средства в размер на 100 000 евро за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на участието си в Международната виртуална донорска конференция, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за осигуряване на финансиране за борбата с пандемията от COVID-19.

"Намираме се в пандемия, в такава ситуация, която след Втората световна война светът не познава. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор", посочи Борисов.

ЕК поведе глобалните усилия за създаването на ваксина и други инструменти за овладяване на коронавирусната пандемия. Комисията проведе конференция със световни лидери и филантропи, а целта е да се наберат средства в размер на 7.5 милиарда евро. 

Борисов отбеляза, че България приветства усилията. Министър-председателят поздрави всички еврокомисари, държавните и правителствените ръководители, които са работили активно и са се включили в инициативата, която ще подпомогне борбата с новия вирус.

„Не на последно място, считам че това трябва да ни накара да извадим своите поуки и да запасим, дори и да презапасим Европейския съюз със защитни облекла, очила, маски и всичко необходимо, тестове, респиратори, допълнителна апаратура и разбира се - обучения, квалификация и закрила на медицинските лица“, каза още българският премиер пред държавните и правителствените ръководители на ЕС и Г-20.