Румен Радев: Да се забрани държавната помощ за офшорните фирми

Крайно време е да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред, смята президентът

16:22 | 27 април 2020
Обновен: 03:44 | 7 юни 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Необходимо е да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса и да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми. Това посочи призидентът Румен Радев в своя позиция. 

"Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията. Месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ", каза държавният глава. 

Той посочи, че за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства и предстои тегленето на колосален заем.

"С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес".

Според него следва да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства.

Той смята още, че е необходимо е да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране.

"Следва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред".

Според Румен Радев е крайно време да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред и да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година.

"Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва?", каза още президентът.