Томислав Дончев: Мерките ще се либерализират поетапно

България в средносрочен план ще има добри перспективи, коментира вицепремиерът

22:33 | 24 април 2020
Обновен: 06:52 | 7 юни 2020
Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Безспорно е, че българската икономика не може да остане безкрайно дълго в карантинен режим, следим всеки ден данните, правим анализи. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ.

"Надявам се колкото се може по-скоро да се либерализират мерките, това ще се случва поетапно", подчерта Дончев.

Според него най-злощастния сценарий, на който можем да станем свидетели е, ако премахнем мерките прекалено рано и заразата се завърне.

"Всяко трудно време преподава уроци, дано да сме достатъчно добри ученици да ги научим. В епицентъра на кризата не съм сигурен, че е време за уроци, но си позволявам да мисля и за това", каза още Дончев.

Запитан какъв дял от икономиката работи, Дончев отговори, че точни данни е трудно да се дадат, но изтъкна, че работят "около 55-60%".

„Кризата се отразява различно на всички. Има цели сектори, които са замръзнали в момента. Други обаче имат шансове и възможности. Някои дори значително разширяват производството си“, коментира той.

България в средносрочен план ще има добри перспективи, коментира вицепремиерът, защото страната ни е съхранила стратегически резерв от индустрии - например текстилната, макар и в ограничени мащаби.

Дончев определи като опростена системата за подпомагането на фирмите в кризата. Убеден е, че за малките фирми това ще бъде реална помощ, с широка възможност какъв тип разходи могат да се покриват, като страната ни работи по модел, който се прилага и в други държави.

Парламентът може да вземе пример от други колективни органи и депутатите да заседават дистанционно. По думите му ефективността на онлайн заседанията в МС не е намаляла.