МВР изкарва целия си състав за празниците, призовава за движение само по необходимост

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова влизането в храмовете по време на великденските празници да е съобразно изискванията

15:52 | 10 април 2020
Обновен: 04:30 | 6 юни 2020
Снимка: Министерски съвет

По великденските празници ще се допуска движение само по необходимост и тъй като са почивни дни, обяснението "Отивам на работа, няма да важи". Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет.

От МВР са мобилизирали целия си състав за охрана и спазване на мерките за предстоящите празници Цветница и Великден, като целта е да няма струпване, както и да се спазва необходимата дистанция. Контролът на КТП-тата остава при досегашния режим.

С разпореждане на министъра на вътрешните работи са спрени отпуските на служителите в системата, за да може да се осигури охрана на обществения ред и спазването на заповедите за противоепидемични мерки.

"МВР цели да защити живота и здравето на българските граждани. По време на празниците ще има присъствие във всички населени места и всички правословни храмове, които са около 4 хил. на територията на страната. Призоваваме за спазването на мерките", посочи комисар Иванов. По думите му за неспазване на карантината досега има образувани 638 досъдебни производство и 2102 акта.

27 служители на министерството за цялата страна са с потвърдени PCR тестове, като един вече е излекуван. 

Междувременно от МВР благодариха на гражданите, които спазват мерките. 

В София има създадена организация съобразно епидемичната обстановка за засилено полицейско присъствие около храмовете за Цветница.

"101 църковни храма в София ще се съблюдава как се спазват мерките, за да се изпълнят разпорежданията на министъра на здравеопазването. На някои места е възможно да възникнат конфиктни ситуации, уточни той, изтъкна, че гражданите трябва да запазят търпение", заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. 

Главен комисар Ивайло Иванов апелира движението на потока от хора към храмовете да е еднопосочно, да се спазва отстоянието и всички да бъдат с предпазни средства, а в храмовете да се допускат само онези, които не създават риск за разпространение на зараза.