Борисов: България кандидатства за ERM II до края на месеца

Той изрази увереност, че страната ни ще бъде приета

14:38 | 10 април 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

До края на април ще кандидатстваме за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов днес след посещението си в цех за производство на маски в Хасково, цитиран от БНР.

По думите му страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия със спазване на всички критерии до този момент. „Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния „водопровод“ в ЕС“, каза Борисов. 

„Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат“, добави още той. По думите му страната ни има да изпълни само едно условие и „ще го направим незабавно“. 

Според Борисов настоящата криза е показала, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Той изрази увереност, че страната ни ще бъде приета.

Премиерът изтъкна, че кризата вследствие на COVID-19 е страховита, но Европейската централна банка отпуска трилиони за възстановяване на държавите от Чакалнята и Еврозоната. „Тази криза ни показа, че държавите, които не са в Чакалнята и Еврозоната, ще теглят дългове и то с огромни лихви“, допълни премиерът. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза също, че в момента България е финансово и икономически стабилна като правителството активно мисли за възстановяването на последиците, причинени от коронавируса.
 
Премиерът Борисов подчерта, че правителството продължава да работи за оказване на помощ на българските граждани в настоящия труден период. Той посочи, че днес бяха осигурени близо 3 милиона лева в подкрепа на артистите, певците и други представители на творческите професии. А следващата стъпка е да се намери правилната мярка за отпускането на помощ в размер на няколко десетки милиона лева за самотни майки и за хора, които нямат доходи.
 
По отношение на мерките, въведени у нас срещу разпространението на COVID-19, Борисов посочи, че България е сравнявана с държави като Германия и Сингапур. Премиерът припомни, че на днешното заседание на правителството е взето решение за доставката на още 30 000 PCR теста, за защитно облекло и предпазни средства. Държавата предприема действия също за възобновяване на Института по микробиология, който преди 20 г. е прекъснал дейността си. „Днес събирах доцент Маринов, Кантарджиев, Мутафчийски, за да възстановим Института и да имаме готовност ние да си правим в последствие тестовете“, каза още премиерът.

Прочетете още по темата в Investor.bg.