Технологиите ще променят начина на опериране на икономиката

Илия Кръстев, председателят на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии

15:53 | 4 април 2020
Технологиите ще променят начина на опериране на икономиката

"Технологичният сектор в момента също е под влияние на кризата и това ще продължи поне няколко месеца. Бяхме в състояние бързо да минем на режим на работа от вкъщи. Към този момент проблемите по-скоро са забавяне и отлагане на някои типове сделки", каза за предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria on air председателят на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев.

По думите му част от начина, по който различни бизнеси се справят със сегашната ситуация, е чрез технологиите.

"Такъв тип иновации ще променят начина, по който оперира икономиката. Когато хората свикнат, много от иновациите ще се случват по доста по-лесен начин занапред", добави Кръстев.

Според него индустрията на образованието ще се промени, както и начинът, по който ние разбираме образованието.

"В момента имаме компании с огромен брой служители, които работят от вкъщи. Ще се промени и тази екосистема между компаниите и служителите им, както и между това дали си на фултайм или флексибъл".

Toй допълни, че такъв тип кризи водят след себе си и различен тип автоматизации.

Преди дни Кръстев обяви, че Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии подарява на държавата безвъзмездно 15 000 работни часа на специалисти от фирмите в нея, за да се финализира електронната здравна система.

"При старта на извънредното положение бяхме в състояние да продължим дейността си. Решихме, че бихме могли да направим нещо за обществото. Компании от Асоциацията заявиха количество ресурси, които биха могли да дарят на държавата. Дигитализация на системата на здравеопазването беше заявено като приоритет", отбеляза Кръстев.

Целия разговор гледайте във видеото.