Борисов: Ветото на президента е интересно и неочаквано

Още утре текстът в Закона за извънредното положение за ценовата спекула ще отпадне, заяви българският премиер

14:59 | 22 март 2020
Обновен: 00:27 | 5 юни 2020
Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Това, което се случва, е много интересно и неочаквано. Така българският премиер Бойко Борисов коментира ветото, което президентът Румен Радев наложи по-рано днес върху текстове от Закона за извънредното положение. 

"От неделя до днес сме провели две срещи с президента, една по моя инициатива, другата по негова - с експерти, министри, щаб, секретари, всеки ден му се обаждам и му казвам какво се прави. Днес сутринта в 10 часа също говорихме", заяви премиерът.

Той посочи, че още утре текстът в Закона за извънредното положение за ценовата спекула ще отпадне. 

„Той (Радев) услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП – точките за спекулата“, коментира Борисов. 

Що се отнася до свободата на словото, Борисов посочи, че търси алтернативните мнения, затова се създава и медицински съвет, който ще работи успоредно с Националния кризисен щаб. 

"Искам всеки професор, доктор, който има съвет към правителството, да се чуе, именно за последващите мерки. Не искаме да остане сфера от хора, от специалисти, да не чуем тяхното мнение“, обясни той.

Премиерът коментира и настояванията за повече средства за бизнеса и гражданите на фона на настоящата криза. 

"Най-лесното е да освободим веднага резервите на държавата. Тоя резерв никой няма да си го занесе вкъщи, той е на сайта на финансите. Утре може на базата на него да изтеглим и кредити. Нека като видим за колко - за месец, месец и половина, два ли, три ли, тогава вече на засегнатите ще извадим пари, ще сложим - с кредити ли, как ще го направим ... Искам най-добрите да го измислят как да стане, за да останат парите за пенсионерите, за лекарите и сестрите, лаборантите, които са на първа линия. Тогава чак да видим къде по-точно трябва да подпомогнем", каза той.

Борисов добави, че засега извънредното положение няма да се удължава, стига ситуацията да не се влоши.

"Готвим се за 4000 пациенти в болниците", коментира премиерът, като добави, че в момента те са 30. 

Той посочи, че целият бизнес се реорганизира, за да се произвеждат необходимите предпазни медицински средства.