Президентът наложи частично вето на Закона за извънредното положение

Гладът ще надделее над страха при липса на мерки за най-засегнатите, посочи Румен Радев

12:16 | 22 март 2020
Президентът на Р. България Румен Радев. Снимка: БГНЕС
Президентът на Р. България Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето върху част от текстовете на Закона за инвънредното положение в рамките на извънреден брифинг. Той посочи, че кризите у нас са две - здравна и икономическа, а хората и бизнесът по-скоро имат нужда от подкрепа, а не от заплахи.

"Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, изпадналите във фактическа безработица, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри", каза президентът.

Според него обаче тоталната блокада поражда повече изпитания, отколкото решения.

“Гладът ще надделее над страха при липса на мерки за най-засегнатите”, посочи президентът. “Правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите”, добави той.

"Ние имаме бъдеще и след коронавируса и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какво ще е то", заяви Радев.

По думите на президента законът е атакувал "последните остатъци на свобода на словото".

"Няма дефиниция на това какво е фалшива информация, а българите ги грози затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензури в динамична обстановка", коментира Радев.

Според него срещу спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане понижаването на цените на топлоенергията и горивата, сезонното намаление на редица стоки.

“Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международните пазари се повишава”, отбеляза президентът.

Радев подкрепи участието на армият при извънредно положение, но подчерта, че това трябва да се случва без да се внася смут и паника.

"В такъв момент въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменява употреба на сила извън правомощията в Конституцията, трябва да се минимизира риска, предвид че се игнорира ролята на върховния гланокомандващ", заяви президентът.