Петима нови заразени с коронавирус у нас, засега не се налага пълна карантина на София

Заразените с Covid-19 в България вече са 112

09:54 | 20 март 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Още петима души са дали положителна проба за коронавирус у нас. Така общият брои на заразените в страната нараства до 112, стана ясно от редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.  

В рецица градове в България вече има случаи на заразени. Във Варна болните са четирима, в Плевен също са четирима, в Благоевград и Бургас има по двама заразени, по един случай има в Ловеч и Лом. В Смолян заразените са трима, съобщи ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че пациентите в Плевен и Габрово се въстановяват, като в следващите 24 часа ще им бъдат направени по две проби за коронавирус. Ако те се окажат отрицателни, хората ще бъдат изписани от болниците.

Във Военномедицинска академия в София има 14 заразени с коронавирус, в “Пирогов” болните са четирима, в Александровска болница са двама, а един е заразен с Covid-19 в “Софиямед”.

“Приемаме исканията на Столичната лекарска колегия и на Българския лекарски съюз да се въведе забрана за напускане на домовете в София, както и да бъдат затворени границите на града”, посочи Мутафчийски.

Той обясни, че мерките ще се затегнат обаче при наложителни обстоятелства - когато случаите започнат да се увеличават с темпо, в пъти по-високо от настоящото.