Банско минава в режим на карантина, забранява се влизането и излизането от града

Три от случаите на заразени с коронавируса COVID-19 са в Банско и са непосредствено свързани с работата на ски пистите

19:33 | 17 март 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„В Националния оперативен щаб се затвърди мнението, че ски курортите се превръщат в място за разпространение на вируси“, заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски, председател на щаба на извънреден брифинг.

Три от случаите на заразени с коронавируса COVID-19 са в Банско и са непосредствено свързани с работата на ски пистите

Поради тази причина се забранява влизането и излизането на територията на град Банско със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от тази вечер. До 20 часа на 18 март могат да се приберат жителите с постоянно местожителство в Банско. След този час се забранява излизането по улиците на всички жители на града без основателна причина. Ще са разрешени посещения в магазините за хранителни стоки, аптеките, здравните пунктове, банките, застрахователните агенции.

В града обаче ще бъдат допускани доставки с товарни автомобили на храни, лекарства, стоки от първа необходимост, служители от електо- и водоснабдяването. Ще бъдат пропускани и здравни инспектори, полицаи, пожарникари, медицински лица.

МВР взима мерки за изпълнение на заповедта на здравния министър, заяви вицепремиера Томислав Дончев.

В Банско в момента има около 200 чужденци, които имат 24 часа да напуснат града. Тези, които останат, ще трябва да спазват карантинен режим.

Забраната за влизане и излизане от града се въвежда за срок от две седмици.

Ето и цялата заповед на здравния министър:


Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.:
1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.

9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.