Заразените с коронавирус у нас вече са 81

Първи два случая на заразени са потвърдени в Перник

17:23 | 17 март 2020
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Заразените с коронавирус в България вече са 81. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Първи два случая на заразени са потвърдени в Перник, стана ясно от брифинга. По думите на Мутафчийски вече има пациент и в Ловеч, а основно случаите остават съсредоточени в София, Плевен и Габрово. 

"Три от случаите от днес са свързани с Банско със сигурност", обяви председателят на Оперативния щаб. Той посочи, че единият от заразените работи на лифта, другият е хазаин на англичанина, а третият е ски учител. 

По-рано днес прокуратурата поиска незабавното поставяне под карантина на Банско

"Трябва да се вземат много по-радикални мерки. Да минимизираме щетите, защото щети ще има", заяви главният прокурор Иван Гешев.

"Може би бяхме едни от първите в Европа по извънредно положение. Сигурен съм, че всички полагат някакви усилия. Това е свързано с екскурзиите в чужбина, с международните превози на хора, с движението на хора между градовете, които няма нужда да пътуват и да ходят на гости, проблемите с пътувания на големи групи, трябва да се решат и то незабавно. Трябва да се мине в режим почти на военно положение", призова Гешев.