80% от имотите за продажба в София през 2019 г. са били ново строителство

Все по-търсени стават жилищата в развиващите се квартали на столицата

16:28 | 5 март 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

80% от имотите за продажба в София през 2019 г. са били ново строителство. Това сочи доклад на компанията за недвижими имоти Форос, цитиран от Investor.bg.

Увеличеният обем на предлагането на жилища у нас в края на 2019 г. е удължил времето за избор на имот от купувачите. Те са се нуждаели от един до три месеца и от седем до осем огледа, за да осъществят покупка на жилище.

Отстъпките от обявената цена са останали на относително ниски нива от около 5%-7%, но очакванията на компанията са през следващите години коментарите в цената да бъдат по-чувствителни поради големия брой нереално високи оферти на пазара в момента.

В края на миналата година пазарът е бил наситен с многобройни и разнообразни жилища, което е накарало купувачите да избират по-внимателно и да бъдат по-взискателни към бъдещия си имот. Продължават да се предпочитат жилища на среден етаж с южно и източно изложение, което обуславя и по-високата им цена. Малко по-ниски са цените на северните и западни апартаменти на първи и последен етаж.

По данни на Форос на вторичния пазар се предлагат предимно собствени имоти – около 65%, 15% са имотите с проблем при плащането на кредит, а по 10% си разделят наследствените и придобитите от банки жилища.

В София предлагането през 2019 г. отново е било съсредоточено в кварталите Младост, Люлин, Надежда. По отношение на локацията все по-търсени са и жилищата в развиващите се квартали на столицата - Манастирски ливади, Витоша, Овча купел. Там се фокусират най-вече млади семейства с деца, очакващи инфраструктурата в близко бъдеще да се подобри. Към момента очакванията са това да се случи в рамките на 5-10 години в зависимост от квартала.

Малко над 80% от предлаганите имоти в София миналата година са били ново строителство, следвани от старите тухлени имоти с дял от 15%. Едва около 5% от имотите за продажба в столицата са били панелни жилища.

Подобна е ситуацията и в останалите големи градове – Пловдив, Варна и Бургас, където новите тухлени жилища са имали дял от 55%, следвани от старите тухлени имоти с 30% и панелните жилища с 15%.

Най-голям е делът на предлаганите жилища в страната с една или две спални и площ от 70 до 140 кв. м.

Броят на предлаганите жилища на търг в сайта на частните съдебни изпълнители е 1159, като през последното тримесечие броят им се е увеличил с около 2,5%.

"Делът им от общия пазар е незначителен, за да окажат влияние на ценообразуването и поведението на останалите продавачи и купувачи", отбелязват авторите на доклада.

Целия материал четете на Investor.bg.