Специализираната прокуратура повдигна обвинения и срещу жената до Божков

Елена Динева е задържана, като се иска тя да остане в ареста за постоянно

15:18 | 20 февруари 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на жената до Васил Божков – Елена Динева, съобщава Investor.bg.

Динева е задържана, като се иска тя да остане в ареста за постоянно. Специализираният съд ще вземе решение дали да я остави в ареста по-късно днес.

Тя ще отговаря за участие в престъпна група.

Срещу Божков има повдигнати 11 обвинения, включително за търговия с влияние, както и притежание на културни ценности без необходимата регистрация и разрешение.

Според прокуратурата, организираната престъпна група, ръководена от Божков, е действала от 2014 година в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари.

Скандалът в хазарта започна след информацията на Държавната финансова инспекция, че фирми на бизнесмена са укрили данъци за 210 милиона лева от данъци върху лотарийните игри.

Преди дни обвиниха и още високопоставени служители от Комисията по хазарта - Пламен Георгиев и Тодор Марков. Те са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков.

Пламен Георгиев е бил член на Комисията по хазарта, когато неин шеф е Огнемир Митев, който в момента също е задържан. Тодор Марков пък е шеф на отдел "Контролна дейност".

Божков беше задържан в Обединените арабски емирства. Обвинения получи и неговият съдружник Александър Тумпаров.