Посолството на САЩ посочи кой влиза в българската делегация във Вашингтон

Теменужка Петкова, представители на бизнеса и енергийния сектор са част от делегацията

18:37 | 27 януари 2020
Теменужка Петкова. Снимка: БГНЕС
Теменужка Петкова. Снимка: БГНЕС

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа води високопоставена българска делегация в САЩ за разговори по енергийната диверсификация и доставките на втечнен природен газ. Това съобщиха от дипломатическата мисия на САЩ  у нас.

Родната делегация ще посети Вашингтон и Хюстън, Тексас, а срещите на делегацията ще се състоят на 27 и 28 януари 2020 г.

Освен енергийният министър Теменужка Петкова, в делегацията са и посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев, шефът на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева - Милева, проектната компания, която изгражда газовата ни връзка с Гърция, изпълнителният директор на „Булгаргаз" Николай Павлов,  председателят Управителния съвет на „Булгаргаз”  Петьо Иванов, шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, Делян Димитров, който е член на борда на „Булгартрансгаз“; както и Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Наред с тях са и предсатвители на енергийното министерство - шефката на политическия отдел Росица Недялкова, на правния отдел - Мирослава Христова, както и Ренате Каменова и Лилия Благоева, които са старши експерти във ведомството. Към групата се включва и Иво Константинов, търговски съветник към посолството на България в САЩ.

Във Вашингтон те ще имат разговори със зам.-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес, помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън, заместник генерален директор на Търговска служба на САЩ  Дейл Ташарски, зам.-помощник секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър, както и висши представители на Съвета за национална сигурност на САЩ и представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

На първата среща от формата за стратегически диалог между България и САЩ, договорен по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом в края на миналата година, бяха обсъдени пет основни теми.

В началото на януари Борисов даде да се разбере, че ще се опитаме да договорим по-изгодни и преференциални цени за доставките на втеченен газ.

Във фокуса на разговорите на първата сесия на стратегически диалог у нас бяха енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки през България, реформата в правосъдието, колективната отбрана, Западните Балкани и отпадането на визовия режим.