Арестуваха ексшефа на ВиК-Перник и бившия зам-кмет на града

Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, Ковачева е знаела за проблема и не е реагирала

17:35 | 27 януари 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Арестуваха бившия управител на ВиК-Перник Иван Витанов. Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в града. 

Бившият и.д. кмет на Перник Севделина Ковачева също е с повдигнато обвинение, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата. 

Витанов беше отстранен от поста през ноември миналата година, когато кризата започна. За причина беше посочено, че уведомил късно за проблема.

Двамата са задържани за 72 часа. Предстои да бъде преценено дали прокуратурата ще иска съдът да ги остави за постоянно в ареста.

Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, а Ковачева, която е била зам.-кмет и и.д. кмет през 2019 г., за длъжностно престъпление.

По отношение на Севделина Ковачева от прокуратурата уточняват, че след като писмено е била уведомена от ВиК-Перник, че водата в язовир „Студена” намалява и трябва да се въведе режим в града и още 10 населени места, тя не е реагирала и не е въвела режим.

Това, според държавното обвинение, е довело до значителен недостиг и неправилно изразходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината.

Що се отнася до Иван Витанов от прокуратурата го обвиняват, че умишлено не положил достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз. „Студена”.

От това му бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно битови нужди, постъпила от яз. „Студена” във ВиК мрежата на Перник. "Щетите от това деяние на обвиняемия  са в приблизителен размер на 11 690 000 лв.”, се казва в съобщението.

На управителя на ВиК-Перник е повдигнато и обвинение и за сключване на неизгодни сделки на управляваното от него дружество, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз. „Студена”.

От прокуратурата уточняват, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Но тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. „Студена“ и сама по себе си не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души”, казват от обвинението.

Скандалът доведе до оставката на Нено Димов като регионален министър и заемането на поста от Емил Димитров - Ревизоро. Обвинението към Димов е за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата той съзнателно е допуснал предприятията в региона да получават вода за сметка на битовите абонати.