Bloomberg: България поема по-твърда линия към Русия преди разговорите със САЩ

Прокуратурата съобщи, че двама руски шпиони са събирали информация за изборите и енергийния сектор

18:31 | 24 януари 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България заяви, че може да изгони двама руски дипломати, които обвинява в шпионаж, като демонстрира необичайно твърда позиция към Кремъл в хода на преговорите със САЩ за енергията и сигурността, предаде Bloomberg.

Член на Европейския съюз и НАТО, балканската страна се опитва да балансира приоритетите на западните си съюзници с религиозните, исторически и културни връзки, които има с Русия. Това е и страната, основен доставчик на газ за София, отбелязва агенцията.

От прокуратурата съобщиха, че двама руски граждани са събирали информация за изборния процес в страната и за енергийната сигурност. 

Става дума за първи секретар в консулския отдел на посолството на Руската федерация в София и служител на търговското представителство на Русия в столицата и те „най-вероятно“ ще бъдат обявени за персона нон грата, каза пред репортери министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Руският посланик също ще бъде призован в петък, каза тя. Посолството в София не е получило официална информация от прокуратурата относно дипломатите, според руското външно министерство.

Потенциалните експулсирания идват ден, след като България повдигна обвинения срещу трима руснаци за опит за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и служител на неговата компания. Дело, свързано с отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал, пише агенцията.

Мотивацията за ходовете на страната не е ясна. България отбеляза, че не е порицавала Русия в миналото, като не се е присъединявала към повечето държави от ЕС, които експулсираха дипломати след случая със Скрипал.

Но България е изправена пред американския натиск за "Турски поток" - за тръбопровода, през който минава руският газ за Централна Европа. Очаква се този месец служителите на министерството на енергетиката да проведат преки преговори за покупка на американски втечнен природен газ, тъй като България се стреми да диверсифицира източниците си.