Приходите на НАП скочиха с рекордните близо 3 млрд. лв. през 2019 г.

Близо 24 млрд. лв. са постъпленията в НАП за миналата година

12:48 | 11 януари 2020
Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg
Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

23.87 млрд. лв. са общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на Националната агенция за приходите за 2019 г. сочат данните на приходното ведомство.

Сумата е с рекордните 2.8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината.    

Данъчните приходи възлизат на 13.3 млрд. лв., като  от данъка върху доходите на физическите лица в хазната са влезли над 3.6 млрд. лв.; постъпленията от корпоративни данъци са 2.8 млрд. лв., а нетните приходи от ДДС възлизат на 6.8 млрд. лв.

Осигурителните вноски, постъпили в бюджета са общо 10.3 млрд. лв.  в това число 6.2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2.6 млрд. лв. здравно-осигурителни вноски и 1.5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

„Приходите в НАП са на рекордно високо ниво през 2019 г., като увеличението им значително изпреварва ръста на БВП. Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране. Благодаря на целия екип на НАП за професионалната работа и отличните резултати. Благодаря и на данъкоплатците, които добросъвестно и честно спазват законовите изисквания. Ще запазим фокуса си към подобряване на общественото доверие и справедлива среда за правене на бизнес “ каза по повод приходите на НАП изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.