Промишленото производство отчита частичен месечен ръст през юли

През юни имаше рязък спад и на годишна и на месечна база – съответно 3,6% и 1,9%

12:10 | 10 септември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

През юли промишленото производство в България намаля с 0,9% на годишна основа, но на месечна сезонно изгладеният индекс расте с 0,8%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През юни имаше рязък спад и на годишна и на месечна база – съответно 3,6% и 1,9%, пише Investor.bg.

Месечни изменения

За един месец промишленото производство в добивната промишленост регистрира повишение с 6,9%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,4%, но статистиката отбеляза намаление в преработващата промишленост - с 0,1%.

По-осезаем спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12,5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 5,4%.

По-съществено увеличение отбелязват следните сектори: производството на тютюневи изделия - с 39,8%, производството, некласифицирано другаде - с 11,9%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11,2%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7,1%.

Още по темата прочетете в Investor.bg.