Мая Манолова подаде оставка като омбудсман

Сега предстои тя да влезе в надпреварата за кметския пост в София

16:30 | 3 септември 2019
Обновен: 18:58 | 3 септември 2019
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман. Тази новина обявиха от пресцентъра на обществения защитник, предава Investor.bg.

Оставката бе депозирана в Народното събрание.

В свое изявление Манолова споменава, че търпението ѝ е изчерпано. Тя определя, че в продължение на месеци и дори години се е чувствала като "пощенска кутия за мъката, несправедливостта и бедността на хората", опитвайки се да им помага. Мая Манолова разкри още, че отначало е срещала присмех от страна на институциите. Впоследствие те са решили да се отзовават, подкрепяйки дейността ѝ, но накрая са започнали да пречат.

Манолова смята, че без идеята да се прави на герой, все пак трябва да си отвоюваме столицата на България обратно.

След подадената оставка Мая Манолова влиза в надпреварата за кметския пост в София, след като кандидатурата ѝ бе издигната от Инициативен комитет, пише Investor.bg.

От БСП все още не са решили дали ще издигнат собствена кандидатура или ще подкрепят тази на Мая Манолова. Днес социалистите се събират на пленум. Националният съвет ще одобри част от кандидатите за кметове на партията.

Сред изложените от Мая Манолова причини за оставката ѝ като омбудсман е системното неглижиране работата на институцията на обществения защитник от органа на законодателната власт посредством умишлено забавяне или спиране на внесените от омбудсмана и граждани законодателни предложения.

Какви са другите мотиви за оставката, както и още любопитна информация прочетете в Investor.bg.