45 000 нарушения на скоростните ограничения у нас за седмица

Или поне толкова са засекли от КАТ по време на своя операция за контрол на скоростта

12:59 | 21 август 2019
64 на милион души годишно намират смъртта си на пътя в България. Снимка: МВР
64 на милион души годишно намират смъртта си на пътя в България. Снимка: МВР

Войната по пътищата у нас е може би най-продължителната и смъртоносна война, която някога е водена из българските територии. Но изглежда, че това не пречи на водачите да продължават с активните „военни“ действия, след като данните от последната акция „скорост“ на полицията показват, че близо 45 000 нарушения са били засечени за седмица по родните пътни артерии.

В периода 12-18 август от служба „Пътна полиция“ засичат точно 44 539 нарушения на правилата за скоростно ограничение. 21 038 са случаите, засечени с мобилните камери на КАТ, други 18 602 автомобила са заснети от стационарно-преносими, а едва 4 862 души са спипани в нарушение от статични камери.

Данните показват, че водачите у нас бързо локализират постоянните устройства за ограничение на скоростта и се съобразяват с тях, но още по-бързо забравят за правилата и отпускат стъпалата си върху педалите за скоростта, когато допускат, че никой не следи за движението им.

България заема челна позиция по брой загинали на глава от населението в целия Европейски съюз. Данните на Евростат показват, че 64 на всеки милион души загиват при инциденти на пътя всяка година. По-голямата част от катастрофите са причинени от несъобразена скорост на водачите.