Президентът блокира договора за F-16

Рязкото повишаване на бюджетния дефицит е сред аргументите на президента

14:59 | 23 юли 2019
Президентът Радев има редица аргументи за решението си срещу F-16. Снимка: Димитър Кьосемарлиев@Bloomberg TV Bulgaria
Президентът Радев има редица аргументи за решението си срещу F-16. Снимка: Димитър Кьосемарлиев@Bloomberg TV Bulgaria

Президентът Румен Радев наложи вето срещу закона за ратифициране на договорите, свързани с покупката на американските самолети F-16 Block 70 и тяхната поддръжка, предаде пресцентъра на президентството.

Сред мотивите зад това решение се посочва липсата на национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, по който страната ни трябва да плати около 1,2 млрд. долара.

Държавният глава смята още, че не е спазена процедурата по гласуването на въпросния международен договор, позовавайки се на решение на Конституционния съд от 1999 г., когато е направена връзка между ратификационния закон и международния договор - предмет на ратификацията, която ги прави един цялостен акт. Закупуването на новите самолети трябваше да мине през „две отделни заседания на Народното събрание, а вместо това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, бе приет по „бързата процедура“, казва още президентът Радев.

Той не пропусна да отбележи и „рязкото повишаване на бюджетния дефицит“, за да се финансира сделката. „Под въпрос са останали важни въпроси, като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други“, пише още в обосновката си президентът.