Сделките с имоти в София се увеличават с над 7% за периода април-юни

Тенденцията за спад на продажбите в Пловдив се запазва и през второто тримесечие на тази година

19:52 | 17 юли 2019
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сделките с имоти в София отбелязват ръст на годишна основа между април и юни, докато в Пловдив е регистриран спад за четвърто поредно тримесечие. Тенденцията за двуцифрено понижение на ипотеките продължава и през второто тримесечие във всички големи градове, както и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

След вялия ръст от едва 0,18% през първото тримесечие вписаните продажби на имоти в столицата нарастват със 7,7% на годишна основа между април и юни. През второто тримесечие в София са вписани 7 670 продажби на имоти спрямо 7 119 през същия период на миналата година. За полугодието годишният ръст на вписаните сделки с имоти в столицата достига 4,4%.

Тенденцията за спад на продажбите в Пловдив, започнала от средата на миналата година, се запазва и през второто тримесечие на тази година. Вписаните сделки с имоти в града между април и юни са 3 707, което представлява спад с 8,5% на годишна основа. За полугодието понижението е 11,9% на годишна основа.

Варна, която през първото тримесечие беше единственият голям град с ръст на вписаните продажби на имоти, запазва възходящата тенденция, но ръстът се забавя съществено през второто тримесечие. Между януари и юни вписаните продажби на имоти в морската столица се увеличават с 2,5% на годишна основа, а само през второто тримесечие годишният ръст е едва 0,8%.

В Бургас вписаните продажби през второто тримесечие са 1 570, което е повишение със 7,8% спрямо същия период на миналата година. Между януари и юни вписаните сделки с имоти са нараснали със 7% спрямо същия период на миналата година.

Вижте повече на Investor.bg.