1/3 от бебешките храни в Европа съдържат захар и други подсладители

Световната здравна организация алармира за дълготрайните вреди върху човешкото здраве

18:27 | 15 юли 2019
Консумацията на захар в ранна детска възраст може да доведе до пристрастяване. Снимка: Pixabay
Консумацията на захар в ранна детска възраст може да доведе до пристрастяване. Снимка: Pixabay

Съдържанието на захар в храната за бебета до 6-годишна възраст е непрепоръчително, но въпреки това една огромна част от продуктите на пазара не се съобразяват с предупрежденията на Световната здравна организация (СЗО). Едно нейно изследване на територията на София, Виена, Будапеща и Хаифа, цитирано от Bloomberg, е установило, че при близо 1/3 от бебешките храни е открито съдържание на захар, плодов концентрат или друг вид подсладители.

Рискът от затлъстяване и диабет значително нараства, когато в толкова ранна възраст хората биват пристрастени към сладките храни.

СЗО препоръчва новородените да бъдат основно кърмени през първата половин година от живота им и дори води успешна кампания с някои от най-големите производители на детска храна като Nestle и Danone.

Индустрията все пак среща сериозна критика от организации като Baby Milk Action. Обвиненията са, че компаниите често пренебрегват препоръките и нарушават международните маркетинг стандарти.

В изследването на СЗО се посочва още, че около 60% от бебешките продукти на пазара биват предлагани, като подходящи за новородени. Законодателството на Европейския съюз от друга страна забранява това, ако в състава на храната присъстват заместители на кърма.

Проучването е проведено в периода ноември 2017 г. – януари 2018 г. В него попадат 516 различни магазина и общо 7955 продукта. Имената на въпросните производители не се споменават.