Правителството актуализира бюджета заради сделката за американските изтребители

Заедно с актуализацията на бюджета правителството предлага на НС да ратифицира договорите за изтребителите, оборудването и обучението на пилотите

10:59 | 15 юли 2019
Обновен: 00:14 | 4 юни 2020
Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group

На извънредно заседание в понеделник Министерският съвет одобри актуализация на бюджета за 2019 г. с 2,1 млрд. лева заради закупуването на осемте изтребителя F-16. Както стана ясно през миналата седмица, цената е 1,2 млрд. долара (приблизително 2,2 млрд. лева), което е над първоначално определения от Народното събрание бюджет. Това налага и изменението на финансовия план за годината, предава Investor.bg

С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 г., се посочва в съобщение на Министерския съвет.  

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, допълват от правителството.

В съобщението се допълва, че правителството изпълнява решение на Народното събрание от 16 януари т.г. за закупуване на бойните самолети, след което беше даден и мандат за преговори с производителя САЩ. На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, посочват от правителствения пресцентър.

Договорката подлежи на ратификация от Народното събрание.  

Цената или по-скоро очакваната цена ще трябва да се депозира изцяло в кратък срок след подписване на договорите за покупка на самолетите и оборудването, подчертават от Министерския съвет.

След заседанието финансовият министър Владислав Горанов отказа коментар и заяви лаконично, че военният Красимир Каракачанов ще обясни каквото е нужно, предава Dnes.bg.

От страна на МО зам.-министър Атанас Запрянов уточни, че няма промяна в четирите договора, които правителството предлага за ратификация от парламента. Така последна дума за покупката имат депутатите.

Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност, след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца, посочва се още в съобщението.

Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, като в него може да участва Българската народна банка като агент на държавата. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определи от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното правителство следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за 90 дни.

Със законопроекта се предлага и намаляване на разходи. Предвидените 271 млн. лева за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.

Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева, изчислява правителството.

Заедно с актуализацията на бюджета правителството предлага на Народното събрание да ратифицира договорите за изтребителите, оборудването и обучението на пилотите.