Спас Русев продава Vivacom за поне 1 млрд. евро

Акционерите са наели инвестиционната банка Lazard за търсене на купувач, твърди Bloomberg

16:19 | 27 юни 2019
Магазин на Vivacom. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bloomberg TV Bulgaria
Магазин на Vivacom. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bloomberg TV Bulgaria

Цената на най-големия телекомуникационен оператор в България може да достигне най-малко 1 млрд. евро, твърди инвестиционната банка Lazard, позовавайки се на запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Основният акционер във Vivacom Спас Русев (46% от активите на компанията) обяви, че банката Lazard ще се заемe с търсенето на купувач за телекома.

Потенциална сделка би увеличила още повече оценените на почти 15 млрд. долара сливания в Източна Европа, обявени през тази година по данни от Bloomberg. През 2018 година BC Partners се договори да придобие контрол на United Group BV, медийна и телекомуникационна компания в Югоизточна Европа, от KKR & Co. Сделката оценява компанията на около 2,6 милиарда евро, заяви тогава източник, запознат с продажбата.

Интерес към Vivacom се очаква от частни инвестиционни компании и други телекоми.

Общите приходи на най-големия оператор в страната достигна 948 млн. лева през 2018 г., което е с 6,6% повече от предходния отчетен период. Това се дължи на постоянния ръст на приходите от мобилни, телевизионни и фиксирани широколентови услуги, според данните от интегрирания годишен отчет на компанията.

Повече по темата прочетете на страницата на Investor.bg.