Тротинетка под наем предлагат от столичния общински съвет

Предложението е на Карлос Контрера от групата на ВМРО

16:47 | 26 юни 2019
Електрическите тротинетки се превръщат във все по-голям хит Снимка: Pixabay
Електрическите тротинетки се превръщат във все по-голям хит Снимка: Pixabay

Центърът за градска мобилност в София може да се сдобие с нова услуга за предвижване, предлагаща алтернатива на личните автомобили и наземния градски транспорт. То е за електрически скутери под наем.

Този вид транспорт придобива все по-голяма популярност по Европа и света, като дори у нас от началото на годината търговци отчитат внушителен ръст в продажбата на електрически тротинетки. Дори наскоро бе повдигнат въпросът с регулацията на този вид транспорт, тъй като в момента той се извършва изцяло на личната отговорност на хората.

Докладът за тази иновация е на общинския съветник от групата на ВМРО Карлос Контрера. Той предлага скутерите да се използват с помощта на мобилно приложение и в края на употребата на всяко едно от превозните средства ще се изчислява съответната такса на база времето, за което е било използвано.

Той дава пример със световни мегаполиси, като Париж, Виена, Мадрид, Ню Йорк и Лос Анджелис, където електрическите тротинетки вече са хит в обществения градски транспорт.

Преди общинарите да приемат една подобна идея, трябва да се реши проблемът с регулирането на движението на новия вид транспорт, защото със засиления трафик неминуемо ще се увеличат и инцидентите. За да бъдат сведени до минимум, трябва да има ясни правила, които жителите и посетителите на София да спазват.