1/3 от българите пазаруват онлайн

В Румъния процентът е двойно по-голям

16:27 | 23 юни 2019
Обновен: 10:21 | 6 юни 2020
Онлайн търговията тепърва ще набира скорост у нас Снимка: Pixabay

България е една от страните с най-слаб интерес към онлайн търговията в Европа, независимо от раздвижването на този сектор от пазара в последните години.

Оказва се, че едва 32% от потребителите у нас избират интернет, за да направят следващата си покупка, докато останалите предпочитат физическото посещение на магазин, за да закупят своя нов продукт, предава БНТ.

Данните сочат още, че в Румъния процентът на хората, които се доверяват на онлайн търговци, е около 60, докато в Унгария цели 76% предпочитат да си спестят ходенето до МОЛ-а.

„Потребителите биха купили дадена стока, единствено, ако е много по-изгодно. В общия случай офертите в интернет не са чак толкова по-конкурентни, отколкото в традиционните магазини“, коментира председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов.

До голяма степен тази неприятна статистика за онлайн магазините се дължи на народопсихологията на българина. Той е мнителен по природа и трудно се доверява дори на експерти в дадена област, независимо от сферата на собствената си компетенция.

Онлайн търговията страда и от някои неизбежни неудобства, като усложнената процедура по връщане и заменяне на дадена стока. Това се случва в период от 14 дни, докато в големите магазини е достатъчно да се предостави касова бележка за покупката и нейната стойност бива възстановена на момента.

Независимо от това, бъдещето на търговията у нас се крие именно в интернет, смятат анализатори. Хората в световен мащаб имат все по-малко време за обикаляне по магазините и това е неизбежна тенденция дори у нас.