Премиерът обеща 27 млн. лв. за ямболската болница

Министър-председателят Бойко Борисов обеща финансиране за МБАЛ „Св. Пантелеймон“

15:16 | 7 май 2019
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов бе на посещение в Ямбол, за да провери лично състоянието на Многопрофилната болница „Св. Пантелеймон“. В следствие той обеща публично, че ще осигури финансиране в размер на 27 млн. лв. за подобряване на материалната база на лечебното заведение, предаде пресслужбата на Министерски съвет.

„Утре ще отпуснем 27 млн. лв. Сегашната болница е на павилиони, а пациентите се пренасят на ръце, което е недопустимо“.

Премиерът Борисов е провел разговор с ръководството на болницата, здравния министър Кирил Ананиев и министъра на финансите Владислав Горанов, за да обсъдят възможността за отпускане на финансова помощ.

В дневния ред на Министерски съвет за 8 май влиза гласуване за въпросното финансиране. Целта на средствата ще е дострояване на новия блок към областната болница, който към момента е на етап груб строеж. Сградата е от 10 етажа с обща площ от 32 000 кв. м. и капацитет от 250 болнични легла.

Паралелно с това ще се реконструира спешното отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и центъра за спешна помощ в града за общата сума от 1 133 000 лв. Тези средства не са предвидени от държавния бюджет, а идват от европейски фондове.