Занижените цели на България за намаляване на вредните емисии

Мартин Владимиров, експерт енергетика в Център за изследване на демокрацията, Светът е бизнес, 25.04.2019

21:00 | 25 април 2019
Мартин Владимиров, експерт енергетика в Център за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Владимиров, експерт енергетика в Център за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националният план за енергетика и климат на България залага много по-ниски цели за намаляване на вредните емисии от тези на Европейския съюз (ЕС). Това каза Мартин Владимиров, експерт енергетика в Център за изследване на демокрацията, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Владимиров посочи, че ЕС цели да намали емисиите на въглероден двуокис с над 40% до 2040 г., като планът на блока е това да се осъществява чрез увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в крайното енергийно потребление до 32% за целия ЕС до 2030 г.

В стратегията за декарбонизация на България предвиденият дял на възобновяеми източници в крайното потребление до 2030 г. е 25%, т.е. със 7% по-малко от заложеното от блока“.

Прави впечатление и липсата на прозрачност на плана, добави гостът.

Ако погледнем аналитичната основа на националния план, ще видим липса на всякакви дългосрочни модели, които са се използвали за набелязването на тези цели. Ние например не знаем как държавата е изчислила, че до 2030 г. делът на възобновяемите източници ще нарасне до 25% от сегашните 19% и защо все пак няма да постигне заложеното в плана на ЕС“.

Числата, които виждаме в националния ни план, приличат по-скоро на микс, който е изгоден за запазване на статуквото у нас, коментира още той.

Това значи, че страната ще продължи да разчита на почти изцяло на енергийно производство от въглищни електроцентрали, като не се предвижда закриването на нито една от тях“.

Вижте целия разговор във видео материала.